Mannen som byggde Årstad

Den 2 december 1901 föddes Hjalmar Valdemar Larsson som barn till Lars Johan Nilsson, född 1858, hemmansägare Allberg nr 5 och hans hustru Eleonora Nilsdotter, född 1859.  Det året föddes 45 barn i socknen och Hjalmar Valdemar var nummer 41 i kyrkboken.

 

Vid folkräkningen 1930 bor han fortfarande i Allberg nummer 5, Floagård, med sin mamma, som nu är hemmansägareänka. Han är ogift och står som byggnadssnickare. Han har fått fem syskon.

 

På Floagård bor också hans syster Alice med sin man. De får med tiden sju barn.

 

År 1938 gifter han sig med Nelly Petronella. Hon har vuxit upp med fyra syskon.  Nelly och Hjalmar Valdemar får inga barn. Nelly beskrivs som en tunn och mager liten kvinna. Kanske arbetade hon på mejeriet. Nelly dör 1961 och är begravd på Årstads kyrkogård.

 

År 1992 dör Hjalmar Valdemar och begravs bredvid Nelly. Alla hans syskon är då döda, liksom alla Nellys syskon. Tillsammans har de många syskonbarn och syskonbarnbarn. Vid bouppteckningen samma år är de 35 stycken arvtagare till tomten.

 

Kanske är det en förklaring till att Hjalmar Valdemars tomt fortfarande ägs av dödsboet. Den har stått obebodd i decennier.

 

Äldre Årstadsbor minns Hjalmar Valdemar som en särling, en liten man i stora byxor. Han var med och byggde flera av husen i Årstad under 1930- och 1940-talen. I slutet av 1940-talet köpte han tomten från Sannarp. Han lät frakta ett hus från Klockaregårdarnas tomt till sin egen. På vägen blev huset skadat och kanske hämtade det sig aldrig. Huset hyrdes ut i omgångar, mot slutet verkar han själv ha bott där, och det var inte alltid städat på fastigheten. Den förföll och revs till slut efter Hjalmar Valdemars död.

 

Tomten ligger i hörnet Solgårdsvägen – Klockarevägen. Plats för konstverk!