ESPEN TVERSLAND

Minnene mine fra Bua er få, en hund kalt Kain, et dike med frosker ved en vei, ei jente, maur ved en lekeplass, en hare som vi kalte Pinocchio og båten pappa arbeidet på når han hadde fri. Når jeg brukte Google earth for å finne huset jeg bodde i, stemmer ikke størrelsen på blokken med mitt minne. Fotoinstallasjonen består av AI-bilder av en alternativ tilværelse, bestilte minner fra et liv aldri levd, bygd på bilder fra millioner av andres bilder som aldri skulle bli brukt på denne måten.

Hva dette betyr eller er, vet jeg ikke, jeg bare forsetter å falle ned kaninhullet. 

Fugue

Fugue

Det senaste halvåret har Espen Tversland använt AI som en möjlighet att via text skapa bilder. Han beskriver AI som ett kaninhål där han fortsätter att falla, likt Alice i Underlandet.

Årets utställning frågar vad platsen och hembygden betyder och vad konsten kan betyda för platsen. Espen Tversland undrar hur hans liv skulle ha sett ut, om han aldrig hade flyttat från Bua, Sverige.

 

Fugue: Ordet är en term inom psykologi. Om du är i ett fuguetillstånd är det som om du flyr från din egen identitet. Symptomen på detta sällsynta tillstånd är minnesförlust och ett flyktbeteende. Personer som drabbas kan plötsligt befinna sig långt från hemmet och kan inte förklara hur de har kommit dit eller vem de är.

Espen Tversland

Espen Tversland är en norsk konstnär som skulle ha kunnat vara svensk. Från 1973 till 1977 bodde Espen med familjen i Bua utanför Varberg. Hans föräldrar arbetade båda på Ringhals kärnkraftverk, och de hade kunnat vara lyckliga och framgångsrika i Sverige.

I stället flyttade familjen Tversland tillbaka till Norge och Espen blev så småningom konstnär. Han är utbildad vid Statens kunstakademi i Oslo och bor och arbetar idag i Brønnøysund, ungefär mitt i det långsträckta Norge.