Din guide till konsten, livet och en by på Falkenbergs landsbygd

Årets konstnärer och kompositörer:

Anna Persson, Daniel Götesson EKTA, Daniel Segerberg, Espen Tversland, Falkenbergs konstskola, Helena Marika Ekenger, Jan Carleklev, Johan Svensson, Johan Zetterquist, Jörgen Svensson, MASU Susanne Westerberg och Mattias Gunnarsson, Ninia Sverdrup, Peter Johansson, Petra Gipp och Sole Gipp Ossler, Ulla Mogren och Elin Wikström.

Det finns inget offentligt konstverk i Årstad. Vad beror det på? Kan konsten bidra till att skapa en hembygd idag och kan samtidskonst ge Årstadsborna och andra besökare något?

Årstads Mycket Tillfälliga Konsthall finns bara i just Årstad, en liten by på Falkenbergs stora landsbygd. Vilken roll konsten kan spela i ett samhälle är något att fundera över.

Det gjorde vi i somras med hjälp av professionella konstnärer och deras bilder, ljud och skulptur eller konstverk som bäst kan kallas interventioner, där konstnären engagerar sig i världen och samtalar med personer som också påverkar det som händer.

All konst hänger inte på väggen inom en ram.

Men i alla Sveriges tätorter och på hela Sveriges landsbygd kan konsten bidra till diskussionen om vad som kunde finnas, hur det kunde vara, hur vi vill att det ska bli, vad vi tycker om eller tycker är fult.

Konsten ger en bild av oss själva och vårt samhälle. Den ger också nya tankar, säger emot, sätter i gång diskussionen. Det är därför som folk blir upprörda, har åsikter, vill förbjuda och ropar på censur  – för det man inte håller med om känns farligt.

Tänk om något förändras? Det kan skrämma.

Nå, det blev nog inte så farligt i Årstads Mycket Tillfälliga Konsthall – Hos oss 2023. Men det var en himla bra utställning!