Falkenbergs konstskola

Affisch

År 1984 var det ett gäng nyutbildade konstnärer som målade väggar och snickrade stafflier till en ny konstskola i Falkenberg. Snart fyrtio år senare deltar skolans elever i en utomhusutställning på Erlings uthusväggar ganska nära platsen där historien började.

Skolans elever från årskurs 2 har erbjudits att presentera sig och skolan genom att utforma varsin affisch.

Affischen har sin egen historia, med till exempel Toulouse-Lautrec och hans Moulin Rouge fram till våra dagars opersonliga och logaritmframtagna produkt.

Falkenbergs konstskolas elever vill återupprätta affischens status och låta konstnärens personliga uttryck komma till tals. Resultaten visas på utställningen Ur och skur – Konst på andra(s) ställen i Årstad 2021. Deltagarna är:

Oskar Bengtsson

Anna Björkman

Cipriano Calonico

Linda Dahl

Frida Dahlqvist

Rebecka Forsén

Maria Friberg

Therese Hammar

Maria Musakka

Petrea K. Marklund

Malin Montelius

Anja Sjöström

Sara Söderlind

Falkenbergs konstskola

Falkenbergs konstskola firar tjugo år som distansutbildning men grundades redan 1984. På skolan i Falkenberg bedrevs konstutbildningar i sexton år innan distansutbildningarna startade som ett experiment år 2000.

Några år senare inriktade sig skolan på enbart distansutbildning via internet och har nu en lång erfarenhet av utbildning i denna studieform. Inom skolan finns en unik erfarenhet av att bedriva konstutbildning i bunden form såväl som på distans.

Skolan har en erfaren lärarkår bestående av professionella konstnärer med olika kompetenser, kompletterande gästlärare och en egenutvecklad lärplattform för konstundervisning.

En konstnärlig utbildning kan beskrivas som en spiral där samma ämnen och problem återkommer efterhand, men med tiden med större djup, komplexitet och precision i frågeställningar, diskussion och arbete.

Falkenbergs konstskola – distansutbildning är den enda högskoleförberedande konstskolan i Sverige vars utbildningar ges helt på distans.