Frida Johansson

Pinus Sylvestris

Verket är en 3,4×2,1 meter stor tavla målad i akryl på duk. Motivet är en plats som konstnären fastnade för under en utflykt. I bakgrunden syns havet, i förgrunden ser vi ett stort träd och två personer som klättrat upp i det. De blickar ut mot horisonten.

Platser är inte bara fysiska lokaler, man kan lära känna dem, de är levande och responderande, de tar notis om en. Fridas målningar har allt mer börjat kretsa kring att förundras över naturen och världen tillsammans, upptäcka, testa tillsammans. Platsen blir central, känslorna till den, relationen mellan människor och platser.

I stillheten får eftertänksamheten plats och ingen fråga är för liten eller stor. Under de senaste månader och med påverkan av pandemi har många tagit sig ut i naturen och på så vis har vardagen fått en annan plats. I skogen kan man samla energi och styrka. Den har en läkande kraft och enligt forskning kring skogsbad hjälper det även att titta på bilder av träd.

Frida Johansson

Frida Johansson är född och uppvuxen i Falkenberg. Hon är nu verksam i Stockholm och Falkenberg med ateljé i Årstad. Frida studerade på Konstfack och Akademin Valand mellan åren 2007-2013. Hennes verk har visats runt om i landet, bland annat på Liljevalchs, Fotografiska museet och Hallands konstmuseum. Fridas verk finns representerade i Hallands konstmuseums och Uppsala, Värmlands och Dalarnas landstings samlingar, bland andra.

Hennes verk är bitar av berättelser. Motiven är tagna ur vardagsögonblick och personerna i målningarna befinner sig många gånger i tomma och tysta miljöer, vända bort från betraktaren. Teman som rotlöshet, melankoli, hemmahörande och kvinnlighet behandlas.