Ingrid Book & Carina Hedén

1. "Pesticide drift in the air cannot be stopped." (DRIFT. What about Callisto?, 2014) video still
2. Man kontrollerar jord, 2014, (Photo by MSU Ag Communications/Kat Lawrence)
(Angle nr 18, 2017), pigment print
3. John Deere-traktor (SOIL 2017), bränd lera

DRIFT. What about Callisto?, 2014, video UHD, 28 min.

Om bruket av kemikalier i det industriella jordbruket idag. Besprutning av ett majsfält i Halland med Roundup och en månad senare med Callisto.

Drift är när bekämpningsmedlet flyttar sig  i luften till en annan destination än den avsedda. En viss grad av drift förekommer alltid. Bin, fladdermöss, amfibier och andra viktiga arter minskar och dör ut.

Man kontrollerar jord, 2014, (Photo by MSU Ag Communications/Kat Lawrence)

pigment print 2021

Worldwatch Institute rapporterade 2014 att jordbruksområden, motsvarande ett lika stort område som Frankrikes yta, ligger brak i USA, det vill säga måste ligga i träda och kan inte brukas som ett resultat av överbruk av konstgödning, ogräsmedel och markpackning.

Detta är ett resultat av överbruk av konstgödning, ogräsmedel och markpackning. Detta angår redan 20-25 procent av världens jordar. Se, hör: The Wild Radish Song: https://youtube.com/watch?v=J7Kv5tl2rK0

Om konstnärerna

Ingrid Book och Carina Hedén bor och arbetar i Oslo och Rolfstorp. De har samarbetat sen slutet av 80-talet. Under 90-talet undervisade de vid olika konsthögskolor i Norden. De arbetar med foto, video, skulptur. De har undersökt platser och icke-platser i både landsbygdens och stadens landskap, förlust av minne, muntliga traditioner och genetiskt arv. De vill frigöra det lokala från föreställningen om något sentimentalt och nostalgiskt.

I Halland har de letat efter vilda plommonsorter och platsen för Richard Berghs målning Halländskt Landskap och filmat insekter i en krikondunge under en sommar. De har deltagit på Berlinbiennalen, São Paulobiennalen, Festspillutstillingen i Bergen och Modernautställningen i Stockholm.