Johan Zetterquist

Study for a Monument (Anders Zorn)

Study for a Monument (Anders Zorn) ingår i en serie kallad Study for a Monument.

Där undersöker Zetterquist vad vi egentligen menar med monument och offentliga konstverk. Hans egna förslag är ofta gigantiska och har (hittills) aldrig förverkligats. Han har till exempel föreslagit att borra hål i månen och att riva kända göteborgska höghus för att istället bygga upp dem likadana men mycket större.

Traditionella monument är ofta en politisk maktdemonstration. Så är det sannerligen inte med Zetterquists verk. De har ingen funktion och inte heller något syfte, mer än att visa vad som ligger bakom. Verken i hans serier Study for a Monument och Proposals N:o  kanske verkar galna, oönskade, absurda och konstiga men säger samtidigt att inget är omöjligt. Det handlar bara om pengar och politik.

Johan Zetterquist

Johan Zetterquist är född i Arvika 1968 och bor och arbetar i Göteborg. Han är en konceptuell konstnär, han anpassar tekniken efter den idé han vill förmedla. Ibland absurda förslag kan ta form av texter, ritningar, fotografier, modeller, ljud eller stora installationer och skulpturer, både i och utanför gallerier och konsthallar. Han har en surrealistisk humor: ett ständigt brinnande hus vid motorvägskanten, skyskrapor halvt begravna i sand, ett ”monument” som är ett trädgårdsstaket.

Hans verk gör uppror mot samhällsregler och offentliga kungörelser, de vägrar konformitet, att anpassa sig till gruppen. Samhällskritik, humor och ironi nämns om verken. Zetterquist har ställt ut bland annat i New York, Berlin, München och på många platser i Sverige.