Ninia Sverdrup

Grannens avlagda byxor blir min nya blus

Punk(t)insats i Årstad

Varje sekund slängs 5,4 plagg i soporna bara i Sverige, enligt hjälporganisationen Myrorna. 

Under Valborg samlade Årstads Mycket Tillfälliga Konsthall för Ninia Sverdrups räkning in kläder från Årstadsborna. Sådant som bara ligger i garderoben och gärna vill sorteras ut. 

Sedan dess har Ninia sytt om och fritt mixat kläderna med varandra. Byxben har blivit ärmar till en tröja, en tröja har blivit en kjol, en kjol har blivit en top, en byxa har blivit en blus, en klänning har blivit ett sollinne, ärmar från en skjorta har blivit puffärmar på en t-shirt, ett par byxor har fått ett nytt snitt. Några påsar med oanvända kläder har blivit ett gäng nya plagg. 

Gamla kläder är för tillfället Ninias nya konstnärsmaterial. Hon gör också workshops runt om i landet för att inspirera till att sy om gamla kläder till ditt eget plagg, precis så som du själv vill ha det. 

Det finns ett överflöd av detta material. Som ofta bara bränns. Second hand-butikerna är mättade och kan bara ta emot en bråkdel av allt som lämnas in. 

Ninia Sverdrup

Ninia Sverdrup gick ut Konsthögskolan i Umeå 2004. Efter examen flyttade hon till Berlin där hon fram för allt jobbade med video fram till 2018 då hon flyttade ut på landet utanför Kungsbacka för att bli självförsörjande. Där blev naturen och ullen från de egna fåren utgångsmaterial för hennes konst. Sedan 2022 bor och arbetar hon i Lund.