Susanne Westerberg

Jämte Hjortar, fasaner och fästingar

Vid buskaget står något, oklart vad. Kanske är det ett djur, kanske något annat? På utsidan sitter filt som liknar päls, den är hårt tovad och stickig. Inte speciellt klappvänlig. Skelettet består av metallstänger som ger varelsen en ranglig känsla. Benen är långa och stela och kan omöjligt vara till hjälp vid förflyttning. Vad är det egentligen?

På höjden över åkerfälten ligger ängen där varelsen står, ett slyparti där det tidigare legat en gård och långt innan dess andra boningar. Sannolikt betade här djur som höll landskapet öppet. Nu står här istället en gestalt som varken äter eller dricker. Den står här för att möta dig men också hjorten, fasanen och fästingen. Den står här och begrundar vad som händer med landskap över tid. 

Om konstnären

Susanne Westerberg (f 1966) bor och är verksam i Varberg. Hon är anställd som adjunkt i bild och visuell kultur vid HDK-Valand – Högskolan för konst och design vid Göteborgs Universitet där hon också gjorde sin utbildning (då Högskolan för design och konsthantverk, HDK). I sin konstnärliga praktik undersöker hon hur naturen och djuren handlar och verkar  i relation till människan. Susannes arbete rör sig nyfiket kring frågor om hur det gemensamma utvecklas och manifesteras genom dialog med det omgivande, både människa och mer än människa. Materialen och teknikerna varierar stort men utgångspunkten är nästan alltid teckning på ett eller annat sätt. Sedan 2012 bildar Susanne tillsammans med Mattias Gunnarsson konstnärsduon MASU.