Konst hos alla -22

KRISTER KENNEDY

Titel: Bröder eller Siblings (Syskon)

Den lilla skulpturen är en hyllning till konstnärens bror, har han berättat. Det finns många tankar runt skulpturen.  ”De små barnhuvudena i betong tror jag är en slags bild av jaget och självet, det ena rent och oskadat, det andra med ansiktet och uttrycket delvis deformerat.”

Han ser dem också som begravningssymboler med ”betongens råa hudlöshet ställd mot livets varma mjukhet”. De små, fina huvudena hör ihop och ger varandra stöd när man lägger dem försiktigt mot varandra.

För den som önskar medföljer en bok med konstnärens teckningar.

Två huvuden väckte många konstmottagares känslor. Makabert, ansåg någon. Rörande, ansåg någon annan. Alla placerade de två med omsorg. Den ene är lite mer sliten och deformerad än den andre, de är lösa och läggs försiktigt i kontakt med och mot varandra. Att de är lösa i relation till varandra förstärker laddningen av utsatthet och ömhet, enligt konstnären Krister Kennedy. Ibland har han kallat dem Syskon, ibland Bröder.

 

I hemmen i Årstads härad har de placerats på personliga altare, en yta där man kommer i kontakt med sina gudar och den andliga världen. Kanske offrar man något på altaret åt guden eller förvarar en helgonrelik, och det kan finnas en altaruppsats – en utsmyckad bakgrund för altaret.

 

Altare finns inom olika religioner. Årstads hemaltare har inte med religion att göra i första hand, utan är helt enkelt ett namn på en särskilt ordnad plats i hemmet. Kanske en plats för en känsla, kanske för ett minne, eller bara ett vackert arrangemang för saker man tycker om.

Det gick inte att lägga Bröder bara på en fönsterbräda – mottagarna har tagit hand om dem, bäddat åt dem, dekorerat runtom och gett dem en egen plats ett tag.

BIO

Krister Kennedy (1959) bor och arbetar i Göteborg. Han har studerat vid Konsthögskolan Valand, Hovedskous Målarskola och Dômen Konstskola. Han arbetar främst med video/rörlig bildkonst, skulptur/objekt, ljud, installationer och teckning.
I konsten undersöker han fenomen som makt, döden, sorg och diciplineringsprocesser. Han blandar ofta svärta med komik. Med en tragikomisk lekfullhet fördjupas frågor kring ondska, empati och människovärde.

Mer om Krister Kennedy:

https://docplayer.se/29594970-Videokonstnaren-krister-kennedy.html

https://www.youtube.com/channel/UCIUX-10A1MXDx2X-ky2YoWg

Bilder från hemmen de placerats i och bilder från utställningen i konsthallen.