Konst hos alla -22

PETER JOHANSSON

Serien Korvhus: Norénsk idyll, Bunker, Helvetet, Jämmerdalen, Overlook Hotel
Grafik, upplaga vardera 31, trägravyrer, högtryck (Atelje Larsen, Helsingborg) Peter Johansson, 2022
Samt glas och vita träramar.

Byggnaderna är från en utställning med namnet Caput mortuum, ett uttryck bildat av latinets caput, huvud, och mortuus, död. Det är också namnet på en brunröd konstnärsfärg.

Konstnären påstår att det är falu rödfärg som är liktydigt med caput mortuum.

Inom alkemin, konsten att göra guld, betydde caput mortuum ett värdelöst ämne som blev över. Det står för nedgång och förfall. Alkemisterna gav caput mortuum en mänsklig skalle, ett ”dött huvud”, som symbol.  Kanske har namnet för den brunröda färgen ett samband med järnoxid. I form av rost kan järnoxid ses som en värdelös restprodukt, och just järnoxid är en del i konstnärsfärgen caput mortuum..

 

De charmiga röda fasaderna säger effektivt emot titlarna på Peter Johanssons fem verk: Norénsk idyll, Bunker, Helvetet, Jämmerdalen, Overlook Hotel. Det finns mycket skrivet om hans konstnärliga arbete. Själv beskriver han det bland annat som en forskningsresa genom svenskheten, att den prövar gränserna mellan vad som anses vara god konst och kitsch. Han vill också att konsten ska angå många människor genom att vara fysisk, direkt och visuell. Gärna också skrattretande.

Kanske är det lite roligt att grannen i Årstad har ett konstverk som heter Helvetet? Vad skulle du helst vilja ha – en bunker eller ett skräckhotell? Årstads invånare verkar inte avskräckas i alla fall.

Röda stugor och snickarglädje. Men känner man konstnären är ytan verkligen inte allt.
Eller är det bara fem bilder på väldigt fina fasader?

BIO: Peter Johansson (1964) är född i Dalarna, ett landskap som dyker upp i många av hans verk. Han är utbildad vid Hovedskous konstskola i Göteborg och Kungliga konsthögskolan i Stockholm och bor i Köpenhamn. På somrarna bor han gärna i Ugglarps kvarn.

Falu rödfärg, falukorv, dalahästar och svenskhet, humor och ilska inför sakernas tillstånd är vanliga inslag i hans konstverk. De charmiga trähusen med snickarglädje och de kurbitsbroderade kläderna är dock inte alltid vad de verkar vara. Det finns mycket under ytan – framför allt Peter Johanssons envetna diskussion.

 

Mer om Peter Johansson:

https://artistpeterjohansson.org

https://www.instagram.com/peterjohansson2372/

Bilder från hemmen de placerats i och bilder från utställningen i konsthallen.