2023 Ditt besök i Årstad
PRAKTISKA TIPS OM DU ÄR KONSTNÄR PÅ BESÖK
HITTA HIT:
Tåg till Falkenberg och vi kan hämta dig där, 12 km från Årstad. Det går att cykla från stationen till Årstad, men det finns ingen separat cykelbana. Bitvis tung trafik på den ena av två rekommenderade cykelvägar.
Mejeriet ligger på Råsavägen 2 och är bara öppet efter överenskommelse med oss.
Vi bor på Klockarevägen 10 och visar er gärna runt i byn.
BO:
Årstad har ett litet bedandbreakfast: https://swedish-idyll.business.site/
I Vessigebro ligger ett pensionat: https://www.pensionatekholmen.se/. Cykelavstånd till Årstad, 7-8 kilometer. Där ligger också ICA, pizzeria och annat som finns i ett större samhälle.
Vi kan plocka undan i Leifs ateljé och erbjuda två bäddar (IKEAs bästa skumgummimadrasser (fräscha) på träbotten) med eget badrum, kylskåp och liten kokplatta. Men i lätt fixativdoftande ateljé på vår gårdsplan.
Det finns säkert andra möjligheter också – övernattning i privata rum hos snälla människor.
Vi har haft tältande konstnärer … och slutligen erbjuder vi gratis övernattning i klubbstugan/föreningshuset 300 meter från byn och granne med återvinningsstationen.
Där finns kök, ett duschrum och flera toaletter, och ett gym som är öppet för byborna.
Det finns INTE: Sovrum. Man får ta med sig madrass eller låna av oss. En fritidslokal i markplan, en källarlokal under markplan, typ gillestuga modell större. Vi har haft övernattande konstnärer där. Jag tror inte de trivdes så bra men de accepterade läget och DIY. Det är svårt med hotellrum i Falkenbergstrakten sommartid.
ÄTA:
Bensinstation Ploq 7 km, värdshus + pizzeria Vessige 7-8 kilometer, Falkenberg 12 kilometer.
I Falkenberg kan du verkligen äta!
Sveriges bästa och mycket omskrivna pizzeria Lilla Napoli.
Rådhustorget 1 för en drink och fina rätter i snygg miljö.
Skrea Backe med flera matställen drivna av tv-kock Lisa Lemke. Trevligt och efterfrågat. Falkenbergs landsbygd när den är som bäst.
Självklart får du dela våra måltider när det passar oss alla. Kaffe har vi också.
OCH VARFÖR ÄR INTE ÅRSTAD EN STAD?
Vad som är en stad kan diskuteras, men de orter som betecknas som stad fick särskilda stadsprivilegier under tidig medeltid.
Det vikingatida samhället Birka på ön Björkö i Mälaren anlades cirka år 750 och övergavs sedan runt år 975. Till de äldsta städerna i det då egentliga Sverige räknas Sigtuna som grundades på 980–talet. Därefter på 1000–talet grundades Skara och Lödöse. Under sent 1100–tal grundades Visby och tidigt på 1200–talet Söderköping och Kalmar. Sedan följde Arboga, Nyköping, Stockholm, Örebro och Jönköping.
Det är framför allt fyra orsaker till uppkomsten av städer men där alla har det gemensamt att det bedrevs handel i dessa miljöer. Orsakerna för placering kunde vara:
- Kring en borg
- Vid en å eller flodmynning
- Som en kuststad
- Där viktiga vägar möttes och där kyrkan redan hade en central ställning.
Punkt 4 stämmer på Årstad men kanske hade Aerstath, som det hette, alltför mycket konkurrens av Falkenberg eller kanske Vessigebro, 7 km bort, där det fanns ett vad där man kunde ta sig över Ätran. Och fanns det någon handelsplats i Aerstath?
Krigszon
Ätrans dalgång var i flera hundra år en krigszon då Danmark och Sverige under medeltiden slogs om de stora naturtillgångar som fanns i området. I form av stora betesmarker som gjorde att man kunde producera animaliska produkter som, skinn, smör, ost och talg. Först när Halland blev svenskt 1645 lugnade stridigheterna ner sig.
Konflikter har även uppstått internt när det gäller nyttjandet av ån. Till exempel om laxfisket, kraftverken och flottningen.
Utmed Ätran gick den under tusentals år använda hålvägen Ätrastigen eller Redvägen, kring vilka många av medeltidens slag ofta stod mellan svenskar och danskar.
Under 1300-talet var Ätran vid flera tillfällen riksgräns. Det är inte långt till Ätran från Årstad, ungefär 7 km.
(efter Anders Dybelius, Vertikals)